Olustvere X hoidiste messil 27.09.2014

Kuhjaveret esindasid Urve ja Romeo Mukk. Võistlema oli toodud Eesti- ja välismaalt 340 erinevat hoidist. Meie esitletud hoidiste hulgast pälvis AH-AA hoidiste hulgas III koha Urve valmistatud magus piprakurk. Veel said kiidusõnu krõmpsuv ja värvikas köögivilja amps, punase paradiisiõuna moos kaneeli-vanilje maitsega, õunamoos kõrvitsa-astelpaju-apelsiniga ja kõrvitsa-pihlaka kaste.
Jagamiseks kaasas olnud retseptilehed said otsa ning lbasi, et panen need kodulehele üles.
Kes soovib, see proovib.

MAGUS PIPRAKURK – AH-AA hoidiste III koht
Vaja on:
4 kg kurke
2 spl purustatud pipart
3 spl soola
1 klaas suhkrut
5 spl 30% äädikat
1 klaas päevalille õli
2 spl purustatud küüslauku

Tee nii:
Lõika kurgid pikuti sektoriteks ja siis umbes 6 cm pikkusteks tükkideks.
Jäta kurgid kõigi maitseainetega segatult 3 tunniks seisma.
Kuumuta seejärel kurke kuni hakkavad värvi muutma 80º C juures ja pane kuumalt purkidesse ning sule.

SEGASALAT ROHELISE TOMATIGA
Vaja on:
2 kg rohelisi tomateid
1 kg punast paprikat
1,5 kg sibulat
0,5 kg porgandit
100 g suhkrut
50 g soola
3spl. äädikat
1,5 teeklaasi õli
Tee nii:
Lõika kõik tükkideks ja lase ööpäev seista, siis kuumuta läbi pidevalt segades nii, et salat jääks kergelt krõmpsuv ja pane ettevalmistatud purkidesse.
VÄRVIKAS KÖÖGIVILJAAMPS

Vaja on:
5 porgandit, 1 suvikõrvits, 1 lillkapsas, 3 sibulat, 2 punast paprikat, 1 küüslauk, 7 dl vett, jupp ingveri juurt, 3 dl valge veini äädikat, 4 dl suhkrut, 2 spl soola

Tee nii:
Puhasta ja peenesta kõik koostisosad.
Kõigepealt keeda porgandeid 10-15 minutit,
Lisa ülejäänud koostisosad, kuumuta läbi ja pane ettevalmistatud purkidesse.

KÜÜSLAUGUPASTA
Vaja on:
• 1 kg puhastatud küüslauku
• 1 kg sellerit (juurt või lehti)
• 5 spl hakitud basiilikut
• 3 tl sidrunihapet
• 1 spl suhkrut ja 1 spl soola

Tee nii:
Purusta küüslauk ja seller köögikombainis.
Riputa juurde sidrunihape, sool, suhkur, lisa basiilik ja sega pasta.
Jaga küüslaugupasta purkidesse ja sulge.
Hoia purke jahedas hoiuruumis. See on üks krehvtine lisand näiteks lihatoidule.

PARADIISIÕUNTE MOOS MUSTIKAGA

Vaja on:

• 2 kg puhastatud paradiisiõunu (punaseid)
• 1 kg moosisuhkrut
• 200 g mustikaid
• Maitseks vanillisuhkrut ja kaneeli

Tee nii:

Keeda nagu ikka õunu moosiks, lisa suhkur, koori vaht, lisa mustikad, maitsesta.
Moos tuleb parajalt hapu ja samas magus, kindlasti hea pannkoogi või jäätise peale.

MAASIKAMOOS VALGE ŠOKOLAADIGA

Vaja on:
950 g puhastatud maasikaid
60 g valget šokolaadi
500 g moosisuhkrut

Tee nii:

Pane maasikat ja suhkur potti ja sega hoolikalt
Keeda tugeval kuumusel pidevalt segades, lase 3 min mulinal keeda. Sega hulka valge šokolaad.
Riisu vaht ja pane ettevalmistatud purkid ääreni täis, kaaneta, keera 5 min kummuli.
Võib kasutada sügavkülmast võetud maasikaid, siis lasta nad enne üles sulada.

TOMATI-PAPRIKA VILJALIHAGA MAHL

Vaja on:
tomat (ca 3 kg)
paprika (ca 1 kg)
maitsestamiseks ingverit,pipart, suhkrut, soola, kaneeli

Tee nii:
Hauta tomat ja paprika pipra ja ingveriga pidevalt segades püreeks.
Kuum püree aetakse läbi sõela.
Viljalihaga mahl aseta potti ja kuumuta ca 30 min tasasel tulel, suletakse purkidesse õhukindlalt. Viljaliha mahlale lisa maitse järgi soola ja suhkrut, veidi jahvatatud vürtspaprikat ja jahvatatud kaneelikoort. Annab välja umbes 2 liitrit mahla. Paremaks säilimiseks katan mahla õhukese toiduõli kihiga, mille eemaldan enne tarvitamist.

SIBULAMOOS

Vaja on:
0,5 kg sibulaid
150 ml punast veini
200 g magusat mustasõstra moosi
veidi õli ja soola

Tee nii:
Hauta sibulaid õli ja veini segus 1-1,5 tundi
Lisa moos ja sool
Pane kuumalt purki.

One thought on “Olustvere X hoidiste messil 27.09.2014

  1. Õie

    Magus piprakurk- seda jääks kogu aeg sööm!
    Tänu väga maitsvate/ keele alla viivate retseptide eest!

    Edu edaspidiseks.

    Lugupidamisega,
    Õie

Kommenteerimine on suletud.